תוכנית גדס לתל אביב מזכירה שתכנון עירוני אינו רק חלוקה למגרשים ולכבישים. הוא קובע כיצד אנשים הולכים, היכן יש צל, כמה חם ברחוב ואיך השכונות מתחברות זו לזו. בסרטון עדי מגדל חוזרת לחזון העירוני של פטריק גדס ובוחנת את הפער בין העקרונות שתוכננו לבין העיר שהתפתחה בפועל. המסקנה אינה שאפשר להחזיר את תל אביב לאחור, אלא שאפשר להשתמש באותם עקרונות גם היום: רשת הליכתית, עצים וצל, תחבורה ציבורית, עירוב שימושים ותכנון שמתחיל באדם. עבור גרינר, זהו בדיוק החיבור בין קיימות לבין תכנון מוקדם - החלטות שמתקבלות בתחילת הדרך משפיעות על איכות החיים לעשרות שנים.
תל אביב שלא נבנתה: החזון של פטריק גדס ומה אפשר ללמוד ממנו היום
תמליל מלא
תמליל מלא של הסרטון
בנייה ירוקה שתראה לנו איך כל זה יכול היה להראות אחרת. יכול היה להיראות אחרת. מה היה קורה אם במקום לחפש פנגו היינו מחפשים צל? אם במקום לעמוד בילון היינו עומדים בתור לאופניים חשמליים. זה דמיוני הדברים האלה שאני עכשיו. מדבר. אנחנו יוצאים למסע אל תל אביב הירוקה שלא נבנתה אבל אולי עוד יכולה להיבנות בעוד 300 שנה. א תל אביב סובלת מעומסי תנועה קשים אבל הדית טוענת שהבעיה היא לא חוסר במקומות חניה אלא משהו אחר. מה הבעיה האמיתית. עדי מה שלומך? מה העניינים? בת בירוק קיימות ירוקה שזה א כן החלטתי שכתובת על הקיר לגמרי א קודם כל הבעיה היא בזה שאנחנו מגיעים עם רכבים לעיר זה התחלה של הבעיה שך אנחנו מוצאים חניה אבל.
אם אנחנו מסתכלים רגע אחורה בזמן ואנחנו מסתכלים על תל אביב של פעם העיר הלבנה שנבנתה ובאמת הגיע להתיישבות ולא היה להם ברירה אלא לעשות את הדברים כמה שיותר מהר והרצון היה ליישב את הארץ א ובאמת. א הם בנו על גבות גבעות חול ונתנו לעצמם פתרונות כמה שיותר מהירים אבל גם באותם שנים אני מדברת ממש מזמן הבינו שהם רוצים להביא מישהו מחול והם הביאו אדריכל שקורא לו פטריק גדס והוא בנה תוכנית ממש תוכנית מתאר. לתל אביב והוא הסתכל עיר על העיר בצורה מאוד שונה הוא אמר כבר אז שצריך להסתכל על הכבישים כורקים של העיר על המבנים כתעיים ולהכניס הרבה מאוד ראות ירוקות לעיר עצמה בשביל שהתושבים יוכלו לההנות באמת ממגוון מאוד רחב מ.
מה זה שאמרת ש את אמרת שהעיר הייתה צריכה לחפש צל ולא פנגו נכון מה זה אומר שאם אנחנו א היינו בונים נכון את העיר היינו בעצם א מחפשים ללכת יותר באזורים מוצלים אנחנו נעצום רגע את העיניים ונחשוב על. דיזינג אוף לצורך העניין שאתה הולך בה בימים המאוד מאוד חמים של הקיץ העומס חום מאוד גדול אם היה שמה תכנון נכון והיינו יכולים א ללכת בתוך סדרה שהיא מוצלת מא' עד ת ממש לאורך כל הדרך אז. גם אתה היית הולך יותר לא היית מחפש חניה ולא היית צריך לסוע ברכב שלך גם היית יכול היה אולי תכנון כבר שלוקח בתוכו את כל התחבורה הציבורית במקום לעשות את ה את התלאים האלה שאנחנו רואים היום שמנסים לעשות.
השלמות המחיר גם של העסקים בעיר הוא מאוד גדול גם של אנשים שחיים בעוד בעיר הוא מאוד גדול כל התוכנית הזאת היא הייתה היא הייתה ממש שם ומאיזשהו לאה בגלל העליות הגדולות שהגיעו לארץ לא עמדו בקצב והצורך היה ליישב. את העיר כמה שיותר מהר ולא עבדו לפי התוכנית המקורית הם לא דיברו בכל שינוי הקלים ולא דיברו בשנים האלה באמת אז בוא נראה את האדמיות תכנתי שכל מי הדמיות של איך תל אביב הייתה יכולה להיות אני שיחקתי עם. א עם כל מיני כן עם כל מיני אני מאוד אוהבת כן ותראה תראה איזה מדהים זה הה יכול להיות אם היינו יכולים ללכת בירקון וולראות באמת את כל הכל כאילו מה זה ראות ירוקות כן זה בעצם.
המטרה אנחנו רואים את זה כבר היום קורה בהרים זה לא אמנם אנחנו אבל זה לא נראה לי משהו זה לא נראה לי משהו כאילו שאי אפשר עדי האם זה בר תיקון האם אפשר לחזור לחזיר את הגלגל אחורה ולהפוך. את תל אביב אני לא אגיד ירוקה אבל ירוקה יותר כן אני אומרת ומדייקת את זה שתל אביב קודם כל שמה לעצמה כערך עליון את כל הנושא של עיר ירוקה ועיר חכמה והיא עושה הרבה מאוד מהלכים בשביל שהדבר הזה. יקרה. אז אנחנו גם רואים שהם עושים שינויים תכנוניים לטובת הרכבת הקלה ורכבת התחתית כמו שאתה אומר זה לוקח המון זמן המון זמן ובינתיים זה רק עושה את העיר יותר פחות ירוקה כל הבנייה הזאת זה המחיר כבד מאוד כרגע.
זה כאילו הליכה אחורה אבל אולי זה ירידה לצורך עליה כאילו אנחנו צריכים לחשוב על זה ככה ואם גם אמרו לנו את זה שיצאו עכברים בהתחלה את זוכרת אומר לא תתרגלו זה עליה לצוח אבל. אי אפשר לעשות שינוי בלי שיהיה לזה איזשהו מחיר ואם היו באמת עושים את כל התכנון הזה זה מראש ואם היו לוקחים את כל הדברים האלה כתוכנית מתאר א כתוכנית אב רצינית והיו עושים את הדברים האלה מלכתחילה אז. לא היינו מגיעים לנקודה שאנחנו מגיעים תושבי תל אביב יכולים משהו כדי לעזור או ש אני חושבת שהם יכולים לבחור ללכת ברגל ודיברנו הרבה על צל אבל א אוניברסיטת תל אביב לדוגמה הייתה לה תוכנית שהיא א עזרה לסטודנטים א.
להחליט איך הולכים מקמפוס אחד לאחר לפי שעות היום באזורים הכי מוצלים תחשוב על זה מגניב זה שיש לך יכולת לבחור ללכת בשעות מסוימות של היום שדה שאתה בוחר את המסלול הכי מוצל כי אתה פחות הזי לך יותר ממקומות. מסוימים שעושים דברים כאלה אבל זה בקטנה אבל ככל שהשיח הופך להיות רחב יותר ואנחנו מדברים על זה יותר ואנחנו מבינים את הכאב א ואת התסכול אנחנו יושבים ברכב שעתיים לכל מקום זה התסכול הוא גדול אז. לפחות בתוך ה באורנית יותר א באורנית רק הולכים ברגל הילדים שלי נפלות לכביש חמש וכביש בעייתי כביש חמש וכביש ביתי תודה רבה עדי .
